Minggu, 16 September 2012

Kehidupan ini tidak menjanjikan kebahagiaan

 Perhatian Buat Pembaca www.puisi.abajadun.com
  1. 1. Puisi dan artikel www.puisi.abajadun.com di ambil dari berbagai sumber yang ada di internet, majalah, buku dll .
  2. 2. Puisi.abajadun.com tidak berniat membajak atau mencuri hak cipta orang lain, puisi.abajadun.com semata mata hanya mendocumentasikan untuk kemudian di bagikan pada teman teman sebagai penambah pengetahuan dan wawasan.
  3. 3. Jika ada yang tidak menginginkan catatan puisi atau ertikelnya di muat puisi.abajadun.com , maka segera laporkan kepada admin puisi.abajadun.com , kami tidak keberatan menghapus puisi atau artikel yang di maksud.
  4. 4. Jika ada yang ingin menyalin dan menyebarkan puisi atau artikel puis.abajadun.com , kami persilahkan dengan syarat mencantumkan sumber asli puis atau artikel terkait .
  5. 5. Jika ada manfaat dari puisi dan artikel www.puisi.abajadun.com kami ucapkan terimakasih, jika ada yang kurang berkenan kami mohon maaf.
  6.  Terakhir atas perhatianya kami ucapkan terimakasih dan selamat membaca.
- Hidup ini bukanlah suatu jalan yang datar dan ditaburi bunga melainkan adakalanya disirami airmata dan juga darah. ~ Hamka

Kehidupan ini tidak menjanjikan kebahagiaan sepanjang masa. Kadang kala manusia diasak dengan pelbagai dugaan dan ujian. Sekiranya lemah, kita akan terus hanyut mengikut kata hati dan tidak berusaha mencari penyelesaian untuk menyelamatkan diri dan keadaan.

Hidup di dunia ini tidak ubah seperti seorang musafir yang sedang bernaung di bawah sebatang pohon yang sebentar kemudian pergi dan meninggalkan pohon tersebut.

Kehidupan itu adalah suatu nikmat bagi orang yang menghargai dan menyedarinya.

Hidup ini bukanlah seperti habuk yang berterbangan oleh angin. Hidup kita bukan tiada maknanya. Setiap kita mempunyai misi yang besar di dunia ini. Setiap kita! Bukan cuma segolongan manusia, atau sekumpulan orang. Selagi kita bernafas, selagi kita tidak ditalkinkan atau dikuburkan hidup kita mempunyai misi.Ramai orang melalui hidup ini tanpa mengerti betapa pentingnya mereka kepada umat sejagat. Lalu apabila sesuatu musibah menimpa, mereka mengambil jalan untuk memusnahkan diri kerana tidak sanggup menanggung hebatnya dugaan.

Ingatlah tidak ada arang batu yang menjadi intan tanpa melalui tekanan demi tekanan. Hidup yang melalui kesukaran dan dugaan adalah untuk menjadikan kita lebih kuat dan lebih memahami orang lain. Cuma hati yang pernah dilapah yang boleh merasa besarnya erti kasih dan sayang sesama manusia.

Kita mempunyai hak dan kemampuan untuk mengemudikan sendiri hidup kita. Jika mahu berjaya dan bergembira kita mestilah mengikut corak, pemikiran, sikap, perangai dan pegangan orang yang berjaya.

Description: Kehidupan ini tidak menjanjikan kebahagiaan, Rating: 4.5, Reviewer: duitercom, ItemReviewed: Kehidupan ini tidak menjanjikan kebahagiaan